MONELLS

Monells és un poble medieval construït al voltant d’un antic Castell del qual només es conserven les muralles. El conjunt format per les seves places i carrers exemplifica l’evolució de l’arquitectura popular a través de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D’estil gòtic, la plaça de l’Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.

El topònim del poble és possible que tingui origen en els molins que devien aprofitar l’aigua del riu que transcórrer pel centre del poble. És precisament aquesta riera, el Rissec, que actualment divideix el poble en els veïnats del castell i de la riera. En direcció a Madremanya, també hi trobem el veïnat de SÍes.

Durant els segles XVII i XVIII s’aixecaren cases sobre els murs de la fortificació, es reordenaren els espais interiors i es formaren dues línies de carrers, el de Vilanova a llevant i el de la Riera en el marge esquerre del Rissec. A la façana de moltes d’aquestes cases avui hi podem veure dates referents a aquests anys.

Passejar tranquil·lament pels seus carrers contemplant la bellesa de les seves cases fins arribar a la magnífica plaça porticada Jaume I, escenari d’un mercat molt important que s’hi celebrava durant l’època medieval és un dels principals atractius.

L’encant i la bona restauració d’aquesta plaça i els carrers de Monells han atret el rodatge d’anuncis de tot tipus i de bona part de la pel·lícula espanyola 'Ocho apellidos catalanes'.

L’Església de Sant Genís

L’Església de Sant Genís

L’Església de Sant Genís, patró del poble, ja està documentada a principis del s.XI. Es troba a l’altra banda del riu, al barri de la riera, en direcció a Madremanya. Igual que el nucli antic, ha anat creixent i modificant-se d’acord amb les necessitats de la població. I el temple que ara es pot admirar, conserva la capçalera d’estil romànic, la nau i l’absis d’estil gòtic, i la façana occidental i el campanar d’estil barroc. En el mur exterior de llevant, dins del cementiri, destaca una làpida sepulcral gòtica del cavaller Arnau de Pontós, pertanyent a una de les famílies més rellevants de la història de Monells.