SANT SADURNÍ DE L'HEURA

Situat al peu de les Gavarres, Sant Sadurní de Salzet o Saldet és el nom antic del poble, i ja surt citat en documents del s.XI. En formen part també els veïnats d’Estrabau, Rissec, Pedró, Salellas i Banyeres, i una part del poble de Sant Miquel de Cruïlles. Amb la unió als pobles de Cruïlles i Monells el 1973, en passa a ser la capital; és a l’Ajuntament de Sant Sadurní on se celebren els plens del consistori.

El nucli històric

El nucli històric

El nucli històric es vertebra a partir de la plaça i el carrer Major. És recomanable passejar amb tranquil·litat pels volts del temple i pels carrerons que hi donen accés, escoltar els repics de les campanes, i parar la fresca a l’ombra del plataner de la plaça de la Font.

L’Església de Sant Sadurní de l’Heura

L’Església de Sant Sadurní de l’Heura

L’Església de Sant Sadurní de l’Heura apareix citada l’any 978. Es composa d’una nau amb capelles laterals i capçalera carrada. L’únic indici de la seva factura romànica és el campanar vell, situat a la banda de migdia. L’església actual fou construïda entre els anys 1773 i 1777.

Els Valls de Sant Sadurní de l'Heura

Els Valls de Sant Sadurní de l'Heura

Els valls són una construcció que es troba a sota la mateixa plaça, i ens remunten a una època on es coneixien bons sistemes d’emmagatzemat de l’aigua, tan important sempre no només per la vida, sinó també pel desenvolupament dels pobles. S’hi pot accedir des del carrer Portal.

L’Ermita de Sant Joan de Salellas

L’Ermita de Sant Joan de Salellas

L’Ermita de Sant Joan de Salellas és una de les esglésies del primer romànic que ha arribat en millor estat de conservació fins els nostres dies. Es troba a sota mateix del monestir de Sant Miquel, dins les propietats del Mas de Can Salellas. Va ser restaurada a finals del s.XX i cada mes de juny s’hi celebra un aplec per celebrar la festivitat del sant.