Ruta circular de Sant Sadurní de l'Heura a Monells per planes amables i retalls de bosc mediterrani

Fitxa tècnica:

  • Lloc de Sortida: Plaça de la República, Sant Sadurní de l’Heura. 
  • Distància: 6.228 m. 
  • Durada mínima: 1,20 hores. 
  • Desnivell: 60 m. 
  • Dificultat: Baixa. 
  • Època recomanable: Tot l’any. 

La mitgera de Monells 
Fins que es va establir el sistema mètric internacional, a cada racó del país hi havia les seves unitats de mesura. A l'any 1234 la mitgera de Monells (una unitat de mesura), juntament amb la mitgera de Girona, va passar a ser la base per mesurar el gra i establir-ne el preu en tot el Bisbat de Girona. Trobareu una mostra a la Plaça de Jaume I, davant les arcades. 

Paisatges modelats pels humans 
Els paisatges d’aquest itinerari, com la majoria dels que podem trobar al municipi, han estat modelats per la mà dels humans, com a mínim des de l’època ibera i romana. Així, aquestes planes on avui hi trobem cereals, gira-sols, soja... eren magnífics alzinars amb roures, amb exemplars monumentals i una fauna molt diversa, majoritàriament avui extingida. Aquests boscos es van talar, la fusta es va aprofitar per fer cases, carros, eines... i les restes vegetals es van cremar per adobar els camps i aquests es van conrear des de fa més de 2.000 anys fins avui... I els retalls que ens queden, gairebé sempre resseguint torrents o el riu, o bé havent reforestat camps abandonats, són el testimoni d’aquells boscos avui desapareguts. 

L’itinerari
1. 0,0 Km. Sant Sadurní de l’Heura. Sortirem del poble pel carrer del Portal, que el trobem a sota del plàtan monumental que hi ha a la Plaça de la  República. 

2. 0,001 km. Els Valls. Sota mateix de la plaça trobem, baixant a mà dreta, una porta de ferro que tanca l’antic dipòsit d’aigua de la pluja de la  plaçaque servia com a abeurador als ramats  d’ovelles i cabres, les vaques i les parelles de bous. Continuarem la baixada, arribant a un petit torrent, franquejat per un bon freixe de fulla petita (esquerre). 
3. 0’600 Km. Can Bohigas. Continuant ara la caminada, ens trobem can Bohigas, ja dins del veïnat de Rissec. Deixem el camí que va a Can Ganiguer a la dreta, passant pel costat del Bosc de la Caragola, on sota una plantació de pins ja treuen el nas les alzines que, si l’home les deixa, aniran cobrint recuperant un espai que va ser seu fa molts i molts anys. Ens trobem un segon creuament de camins. Nosaltres continuarem per la dreta, ara baixant lleugerament fins al Torrent de les Olles. 

4. 1,550 Km. Quatre Camins. Una mica més endavant arribem a l’encreuament dels Quatre Camins. Si continuéssim recte, aniríem cap a Millars i Madremanya. Nosaltres girarem a l’esquerre. 

5. 2,54 Km. Pi de l’Aulet. En aquest punt deixarem la pista per girar cap a l’esquerre, per un camí de desembosc, que ens portarà al Pi de l’Aulet. Es tracta d’un pi pinyer monumental de més de 24 m. d’altura, i un perímetre basal de 320 cm. Aquest pi pot tenir uns 250 anys. Retornarem a la pista principal per un altre camí i continuarem fins a Monells. 

6. 3,70 Km. Rissec. És el riu que trobem a l’esquerra del camí i que fa estona que estem resseguint. Es tracta d’un riu de règim mediterrani, això vol dir que generalment només porta aigua quan plou, de vegades torrencialment i en els períodes humits. Neix al Santuari dels Àngels, a Sant Martí Vell, i desemboca al riu Daró al municipi de Corçà. 

7. 3,66 km. Monells. Arribem a Monells i seguirem per la vora del Rissec fins a arribar a la Porta Aquaria, per on entrem al poble medieval. Ens trobarem la Plaça de Jaume I, antigament del Mercadal, on es feia el mercat medieval i on podrem observar la mitgera de Monells, al centre de les arcades, cara a la plaça. 

8. Tornada a Sant Sadurní de l’Heura. On finalitzarem la nostra caminada. Travessarem la plaça de Jaume I en direcció a la plaça de l’Oli, passant per sota unes arcades, fins arribar al carrer de la Vilanova. 

9. 4,100 km. Camí vell de Sant Sadurní de l’Heura. Pujarem fins a la carretera, i girarem a la dreta, per la vorera de la carretera, i quan s’acaba el poble trobarem un trencant a mà dreta. Seguirem aquest camí fins arribar al carrer Mas Saballs que seguirem a la dreta fins trobar el carrer Concòrdia, que girarem a l’esquerre. Continuarem fins al carrer La Concordia, que ens portarà al punt de sortida.