Monells, Cruïlles i Sant Miquel de Cruïlles per camins medievals

0

Fitxa tècnica:

  • Lloc de sortida: Plaça de Jaume I, Monells. 
  • Distància: 9.177 m. 
  • Durada mínima: 2 hores. 
  • Desnivell: 120 m. 
  • Dificultat: Baixa. 
  • Època recomanable: Tot l’any. 

Fauna i Flora
Pel que fa als boscos, trobem petits retalls d’alzinars als marges dels camps, on dominen les alzines i també hi podem trobar algun roure martinenc, acompanyats d’arbustos com el marfull, l’aladern i el galzeran. En relació a la fauna, tindreu la sort de veure molts ocells, com orenetes de cua blanca i comunes (a la primavera i a l’estiu), bitxacs, pardals, puputs... i si us hi fixeu més bé... alguna miloca (aligot) i algun xoriguer, fent l’aleta, gairebé sense moure’s de la posició per a caçar. 

Conreus 
Segons l’estació de l’any trobarem uns conreus o uns altres. A la primavera dominen les extensions de la soja, de flors de color groc, i els cereals els trobareu amb diverses tonalitats verdoses. A l’estiu, en canvi, els camps de soja s’han collit i els de cereals s’han segat per convertir-se en bales de palla rodones, i ens deixen aquest mar de terrossos de terra i restes d’espigues on, de tant en tant, trenquen el seu compàs camps d’userda, amb petites flors liloses, que es seguen diverses vegades a l’any. En arribar a la tardor, tot llaurat per a finals d’hivern, tornar a començar el cicle agrícola. 

L’itinerari 
0. 0,00 Km. Monells. Sortirem de la vila cap al riu Rissec, i seguirem cap a la carretera per prendre aviat el nostre camí. 

1. 0,90 Km. Mas de la Torre. Antiga masia del segle XVI, on domina la seva torre que inicialment tenia usos defensius. Actualment està declarada BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional). 

2. 2,50 Km. La Vaca Morta. On es van situar les extraccions a cel obert d’argiles per l’activitat ceramista de la Bisbal d’Empordà, on s’hi van trobar diversos ossos fòssils, que es pensaven que procedien de vaques, d’aquí el seu nom. Avui dia alguns dels clots s’han compartit en petits aiguamolls, però d’altres van ser ocupats per un abocador de residus. 

3. 3,93 Km. Cruïlles. Arribem a la vila medieval de Cruïlles (segle X), on podem passejar-nos pel seu nucli medieval, descobrir l’Església de Santa Eulàlia, i a la mateixa plaça, la torre de l’antic castell de Cruïlles, de 26 m. d’alçada i les restes de les seves muralles. Podeu aprofitar per llegir la llegenda que hi ha al cartell de la base de la torre. 

4. 5,00 Km. Sant Miquel de Cruïlles. Monestir romànic benedictí, datat entre 1031 i 1057. El 1835 l’Estat va desamortitzar el monestir, prenent la propietat de l’Església, per vendre’l a un particular. El retaule del monestir es conserva al Museu d’Art de Girona (el podeu veure a la dreta). 

5. 5,86 Km. Via Mercedària. Antic camí medieval que comunicava els municipis de la costa amb Sant Miquel de Cruïlles i el mercat de Monells i  d’aquí continuava fins a Girona. 

6. 6,70 Km. Campcerdans. Pujant el camí, després de deixar una casa a mà esquerre, travessarem la carretera de Cruïlles a Monells (6,27 km). Si us  voleu estalviar una estona de caminada, podeu girar cap al nord, a l’esquerra, agafant aquesta carretera com a drecera. Si voleu continuar,  durant una estona travessarem diversos camps de cereals que ens recordaran la bellesa de l’Empordanet i podrem veure el poble de Sant Sadurní de l’Heura a primer terme i al fons els boscos de les Gavarres al sud i a l’est, el Santuari dels Àngels a l’oest i la Bisbal i Vullpellac a l’est. Més endavant, en canvi, mirant el nord tindrem a primer terme els camps de conreu, al mig de la vall el poble de Monells, darrera seu els boscos empordanesos i al fons les muntanyes altives del Pirineu.  

7. 7,55 Km. Retornem fins a Monells. On finalitzarem la nostra caminada.