L’ermita de Sant Joan de Salellas acull la presentació de la campanya pel foment d’un turisme responsable al Baix Empordà

29/06/2022

El Consell Comarcal del Baix Empordà està treballant pel desenvolupament d’estratègies turístiques sostenibles que ajudin a sensibilitzar el sector i a fomentar pràctiques turístiques respectuoses amb la gent, l’entorn i el patrimoni que caracteritza la destinació. En aquest sentit, s’ha elaborat un cartell que inclou un seguit de bones pràctiques en forma de decàleg que promouen un comportament responsable entre els turistes que visiten el Baix Empordà, destacant aspectes com el respecte a la cultura, el consum de producte local, la reducció de residus, l’ús de mitjans de transport sostenibles o la preservació de l’entorn, entre d’altres. L’acte de presentació del material es va fer el passat 20 de juny a l’ermita de Sant Joan de Salelles, exemplificant el foment pel respecte a la natura i el patrimoni i fent evident la necessitat d’un correcte equilibri entre desenvolupament local i turisme.

Totes les bones pràctiques són comunes a la realitat turística del Baix Empordà, tot i que s’ha posat especial atenció a certes necessitats que poden tenir els municipis de costa, els d’interior o els que formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Així doncs, i entenent que les realitats d’uns i altres municipis poden ser diferents, s’han elaborat cinc versions del mateix cartell, destinant algunes de les bones pràctiques a cobrir aquestes necessitats concretes.

A més, aquest material s’acompanya de la guia de bones pràctiques “Al Baix Empordà apostem per un Turisme Responsable”, elaborada en format digital, la qual pretén ser una eina més de suport al sector per informar els visitants de les particularitats de la destinació i fomentar així comportaments responsables abans, durant i després de les seves estades. En la guia es diferencien certs apartats on s’accentua la necessitat d’adoptar una actitud responsable envers els possibles problemes que pot generar el turisme, o d’altres apartats més pràctics, on s’amplien les bones pràctiques definides als cartells i es faciliten recursos a l’usuari per actuar de manera sostenible.

La informació descrita, tant en els cartells com en la guia, està disponible en català, castellà, anglès i francès, i es distribuirà de manera gratuïta entre el sector turístic del Baix Empordà. Els cartells es facilitaran a les oficines de turisme i als Ajuntaments membres de la Comissió Turística comarcal, mentre que la guia s’enviarà a tot el sector públic i privat, per tal que es pugui lliurar a turistes i visitants. A més, es podrà trobar també a la pàgina web www.visitemporda.com.

Aquest material es crea a partir de l’estudi realitzat l’any 2019, “Proposta tècnica per al foment del turisme responsable”, en el qual es va dur a terme una anàlisi general del turisme responsable, posant especial atenció als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a les iniciatives internacionals existents en matèria de sostenibilitat turística i a altres manuals de bones pràctiques, prenent-los de referència. A partir d’aquest estudi, es va crear una proposta de decàleg de bones pràctiques per a turistes responsables, que ha suposat la base del material creat posteriorment.