L’anellament científic a la Torre de Cruïlles

04/06/2021

El passat divendres 28 de maig l’Associació SITRA Educació i Divulgació Ambiental amb la col·laboració del Grup Natura Sterna de la Vall d’Aro, va poder confirmar que la parella de xoriguer comú (Falco tinnunculus) de la Torre de Cruïlles està tirant endavant 3 polls dels 4 ous que van pondre fa uns 35 dies. A més, gràcies a la participació dels veïns i veïnes de la plaça de la Torre, també s’ha pogut localitzar un niu d’òliba (Tyto alba) proper, dins el qual també han tirat endavant 3 polls dels 4 ous inicials. Els polls d’òliba s’han pogut examinar, anellar i retornar al seu lloc. S’ha aprofitat la gran quantitat d’egagròpiles que hi havia sota al niu, per recollir-les i posteriorment s’utilitzaran per fer estudis de la dieta i/o tallers d’educació ambiental.

Cal  tenir present que aquestes actuacions estan relacionades amb un projecte basat en accions naturalistes al voltant de la Torre de Cruïlles amb l’objectiu de divulgar la importància que té l’espai com a refugi de fauna. A dia d’avui ja s’hi ha confirmat la cria de diverses espècies d’ocells com el pardal comú (Passer domesticus), el pardal xarrec (Passer montanus), el colom domèstic (Columba livia), l’estornell vulgar (Sturnus vulgaris), el falciot (Apus apus) i el mateix xoriguer comú.

Va ser el passat 9 de maig SITRA, juntament amb la gent de Natura Montfred, va dur a terme una activitat familiar d’anellament científic dels ocells de l’entorn de la Torre dins al programació de la Festa de Sant Ponç del municipi. Durant la jornada, que va aplegar unes 50 persones, es van poder observar de ben a prop exemplars de mallerengues carboneres (Parus major) i blaves (Cyanistes caeruleus), tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), rossinyol (Luscinia megarhynchos), pardal comú i cogullada vulgar (Galerida cristata). Per tancar l’acte, i gràcies a la col·laboració dels agents rurals, es va alliberar una femella de xoriguer comú provinent al Centre de Recuperació de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà degut a una electrocució.

Per últim, l’entitat fa una crida a recordar la necessitat que el llançament de pirotècnia de la propera Revetlla de Sant Joan es concentri a la plaça de la Creu, i així s’evitin les possibles molèsties i conseqüents afectacions als polls dels rapinyaires diürns i nocturns: xoriguer, òliba, xot (Otus scops) i mussol comú (Athene noctua), que crien a l’entorn de la Plaça de la Torre.