L’Ajuntament i SITRA demanen no tirar petards a la plaça de la Torre de Cruïlles

22/06/2021

L’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, juntament amb l’associació SITRA, demana que durant aquesta revetlla de Sant Joan, la pirotècnia es concentri a la plaça de la Creu i, en cap cas, a la plaça de la Torre. La importància de no fer llançament de pirotècnia a prop de la Torre de Cruïlles respon a la preservació del valor naturalístic de l’espai, així com permetre la conservació del lloc per tal que espècies d’interès, com rapinyaires i ratpenats puguin continuar escollint-lo com a punt de refugi i reproducció.

Sense anar més lluny, l’endemà de la revetlla de Sant Joan de l’any passat, un grup de veïnes de Cruïlles van detectar dues cries d’òliba (Tyto alba) caigudes del niu ubicat a la Torre de Cruïlles, suposadament al ser molestades per la gran quantitat de pirotècnia que es va llançar a la plaça. Aquests fets, van despertar certa preocupació per la conservació d’algunes espècies d’ocells que crien a la Torre de Cruïlles i a l’església de Santa Eulàlia. 

Per aquest motiu, l’entitat SITRA, amb la col·laboració de l’Ajuntament, va proposar un seguit d’accions per tal de donar a conèixer a la ciutadania el valor naturalístic de l’espai i permetre la conservació de l’espai. Gràcies a les accions dutes a terme fins el dia d’avui, a la Plaça de la Torre i rodalies s’ha pogut confirmar la presència de quatre espècies de rapinyaires ben interessants: el xoriguer comú (Falco tinnunculus), l’òliba, el mussol comú (Athene noctua), i el xot (Otus scops). De les tres primeres, se n’ha pogut documentar, fins i tot, la cria i s’ha aprofitat per anellar-ne algun exemplar.