L’Ajuntament considera que construir un nou abocador al municipi és un flagrant incompliment de la sentència

25/05/2021

L'estudi d’alternativa de recerca d’emplaçaments pel buidatge i restauració de l'abocador de Vacamorta efectuat per l'Agència de Residus de Catalunya ha analitzat el territori en una perifèria de 80 quilòmetres a l'abocador actual i ha triat com a possible emplaçament uns terrenys adjacents situats només a 25 metres. En aquest sentit, l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura considera que la proposta comporta un incompliment manifest de la sentència ferma, atenent al fet que l’obligació de la restauració de l’entorn de Vacamorta no pot ser a còpia de de tornar-lo a degradar.

Així, el consistori ja ha transmès la corresponent queixa per carta a Marta Subirà, Secretària General de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Alhora, en els propers dies, es dirigirà al Tribunal Superior de Justícia, encarregat de l'execució la Sentència, per tal que d’emprendre actuacions contra les persones responsables del flagrant incompliment. 

Cal tenir present que la sentència del 23 de setembre de 2011 ordena a la Generalitat de Castalunya a la restauració del lloc a la situació existent abans de l'entrada en funcionament de l'abocador. El que comporta restaurar el paratge de Vacamorta a la situació prèvia a juliol de 2000, quan van començar els primers abocaments de residus. Vacamorta és un paratge d'antigues argileres on s'inclou el nou abocador que la Generalitat vol obrir, i per tant, no es proposa una restauració de l'entorn afectat, si no una reiteració en la degradació.

A més a més, cal posar de manifest que la Generalitat de Catalunya està incomplint el termini pel buidatge i la restauració de l'abocador de Vacamorta. Segons els còmputs judicials, les obres haurien d'haver-se iniciat el 5 d'abril de 2019 i haurien d’haver finalitzat el 5 d'abril del passat 2020.