Homenatge i ofrena floral a les víctimes del Franquisme a Sant Sadurní de l’Heura

10/02/2021

Divendres passat, 5 de febrer, veïns i veïnes de Sant Sadurní de l’Heura van fer un homenatge a les víctimes del Franquisme. Va ser a les 18 h a la plaça de la República del municipi i l’acte també va incloure una ofrena floral. I és que va ser el 5 de febrer de 1939 quan les tropes franquistes, venint de Santa Pellaia, van acampar a la plaça, camí de l’ocupació de la Bisbal. Els masos i cases de Sant Sadurní de l’Heura eren plens de gent de la Bisbal que havia fugit dels terribles bombardejos del dia 3. I així començà una ferotge repressió.

Va ser l’any 1939 quan el Consell de Guerra va afusellar al Josep Bosch Piferrer, pagès de Can Vidalet de 55 anys. Al mateix consell, també van condemnar a pena de mort a Agustí Leal Iglesias, però li va acabar essent commutada per cadena perpètua. Jaume Gener Deulofeu, també anomenat ‘Toro’, de Can Cabarroques, també va ser afusellat el 1942.  

D’altra banda, Ricard Alsina Lloveras fou condemnat a 20 anys de presó. José Solano Serradell i José Alsina Moner, a 12 anys i un dia de presó. Joan Bassa Comas també fou condemnat a presó l’any 1939. El mestre de l’escola, Sr. Tomàs, va ser depurat. Molts d’altres van exiliar-se a França. L’acte també va incloure un recordatori a les dones, que malgrat tot, van tirar endavant de la família.