Comença la campanya de vacunació antigripal a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura

03/11/2020

Demà, i durant els propers 3 dimecres, de les 11.30 h a les 13 h, es farà la campanya de vacunació contra la grip als consultoris del municipi. Demà, dimecres 4 de novembre, es farà a Monells (Carrer Esglèsia, s/n); el dimecres 11 de novembre, a Sant Sadurní de l’Heura (plaça de la República, 8); i el dimecres 18 de novembre, a Cruïlles (carrer Gessamí, 6). Aquest any per facilitar el seu accés, no cal demanar cita prèvia, sinó que es pot acudir directament a aquests espais en l’horari indicat. 

El 2019, es van vacunar un total de 13.782 persones de les 4 àrees bàsiques de salut del Baix Empordà, que suposava el 74 % de la població. Paral·lelament a la campanya a la ciutadania, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de SSIBE també fa una campanya de vacunació interna a tots els professionals sanitaris, ja que també és un dels col·lectius diana que poden ser transmissors del virus. En total, al 2019, es van vacunar 583 treballadors i treballadores, que suposa el 34 % del total. Per col·lectius, es van vacunar 146 metges/sses, 134 infermeres, 126 auxiliars d’infermeria

Què és la grip i qui s’ha de vacunar?
La grip és una malaltia causada per un virus i que apareix en forma d’epidèmia sobretot a l’hivern. Es caracteritza per un quadre de febre alta, associada a dolors articulars i musculars, mal de cap i gola, malestar general, nas tapat i tos seca. Els símptomes solen durar una setmana però el cansament i la tos poden persistir dues setmanes més.

La grip és molt contagiosa fins al punt que continua sent un problema important de salut pública a conseqüència de les complicacions que apareixen durant les epidèmies anuals. És per això que existeix vacuna de la grip, que cada any és preparada de nou segons els virus que ens afectaran, ja que aquests van canviant contínuament.

A grans trets, les persones en situació de risc davant la grip i que s’haurien de vacunar són:

• Persones de 60 anys d'edat o més.
• Dones embarassades.
• Persones amb malalties cròniques, incloent-hi l'asma.
• Residents en centres per a la gent gran o altres institucions.
• Persones amb obesitat mòrbida.
• Professionals de la salut.
• Cuidadors de persones que s’han de vacunar.

Prevenció i recomanacions davant la grip
La millor manera de prevenir la grip és vacunar-se, però cal tenir en compte alguns consells per evitar els contagis:
- Utilitzar mocadors d’un sol ús i tapar-se la boca quan es tussi.
- Rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó i eixugar-les bé.
- Ventilar sovint els espais tancats.
- Evitar el contacte directe amb persones malaltes de la grip i no compartir ni menjar ni estris

En cas de dubte, es pot trucar al telèfon de CatSalut Respon (061), que és operatiu les 24h del dia o bé al CAP demanant per l’infermer/a de referència. Intenta evitar acudir a urgències i recorda que els antibiòtics no tenen cap efecte sobre la grip.

En cas de grip, és molt important:
- Beure molt de líquid com aigua, sucs, brous o infusions.
- No fumar.
- Descansar i fer repòs al llit.
- Per a la febre, es pot prendre un paracetamol cada 6 o 8 hores, si fa falta