- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- Campanya municipal per millorar i promoure el reciclatge a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura
Campanya municipal per millorar i promoure el reciclatge a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura
L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura engega una campanya de conscienciació per tal d’impulsar i millorar les dades de reciclatge al municipi. I és que, cada vegada que un contenidor recull residus impropis (que no li pertoquen), aquest no pot reciclar-se i acaba en un abocador o incinerats, amb les corresponents penalitzacions municipals que això comporta. Reciclar bé genera beneficis col·lectius: es reben bonificacions que acabarien abaratint el cost de la recollida d’escombraries i la taxa municipal corresponent. A més, cal tenir present que una deixalla llençada a un lloc erroni pot comportar sancions de fins a 600 euros de multa.
Per tal de resoldre dubtes, el consistori ha habilitat un bàner destacat al web municipal que redirigeix a la pàgina residuonvas.cat, habilitada per l’Agència de Residus de Catalunya: un espai web que permet conèixer de manera visual on s'ha de llençar cada residu per a reciclar-lo correctament. Fent-ho així, s'optimitza el procés de reciclatge i es millora el medi ambient: un millor reciclatge implica més recursos aprofitables, menys energia malgastada i menys emissions de CO2 a l’atmosfera, afavorint un futur més sostenible.
I és que el reciclatge no és una opció: la normativa de la Unió Europea exigeix reciclar un 50 % aquest 2020, un 55 % el 2025, i un 60 % el 2030. Actualment només es recicla prop d’un 30 %. Si amb el sistema de recollida de residus per contenidors, en només es recicla entre un 30 i un 50%, amb el sistema de recollida selectiva porta a porta es passa a reciclar entre un 70 i un 85 %. L’experiència d’altres municipis demostra que l’únic sistema que garanteix complir els objectius de recollida selectiva és la implantació de la recollida selectiva porta a porta: un model obligatori, que deixa de ser anònim i que, per tant, permet identificar qui no separa els residus que genera. La implantació d’aquest model exigeix un canvi d'hàbits important per a moltes llars: cald guardar els residus a casa fins el dia de recollida i s'està subjecte a un horari de lliurament més estricte. Però, a canvi, es recupera espai públic i està més net (es retiren tots els contenidors de la via pública). No hi ha males olors i no cal un servei de neteja ni manteniment dels contenidors.
En aquesta línia a nivell municipal, l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura detalla algunes accions beneficioses pel medi ambient que, alhora, també poden ser econòmicament positives per a les persones usuàries que les apliquin. A continuació se’n detallen algunes:
Descompte si es fa ús de la Deixalleria de la Bisbal d’Empordà
Cada vegada que una veí o veïna de Cruïlles, Monells o Sant Sadurní de l’Heura fa ús la Deixalleria de la Bisbal queda enregistrat. Això s’acumula i la persona usùaria pot arribar a estalviar-se fins a un 20% de la taxa municipal de recollida d’escombraries.
El compostatge casolà: un estalvi en tots els sentits
El compostatge casolà es considera una de les eines principals de minimització dels residus municipals en zones rurals o en habitatges horitzontals amb jardí. Pel consistori, que la ciutadania es composti les seves restes orgàniques i de jardí suposa un estalvi important. En aquest sentit, si es demana un compostador al Consell Comarcal per fer autocompostatge amb les restes orgàniques, es pot arribar a estalviar fins a un 10 % del rebut de la taxa de recollida d’escombraries. És a dir, fent les dues coses anteriors (ús de la deixalleria i compostatge casolà), es pot arribar a estalviar un 30 % del cost de la taxa municipal de recollida d’escombraries.